Το holter ρυθμού είναι η συνεχής 24ωρη περιπατητική καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ηλεκτρονική μνήμη και η ανάλυση των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το holter ρυθμού αποτελείται από μια συσκευή στο μέγεθος ενός κινητού, η οποία τοποθετείται εντός μιας ειδικής θήκης και σταθεροποιείται στη ζώνη του ασθενούς ή αναρτάται  από τον ώμο σαν μικρό τσαντάκι. Ο ασθενής εκτελεί κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες και η συσκευή καταγράφει την καρδιακή συχνότητα και πιθανές αρρυθμίες – καρδιακές παύσεις που δεν είναι εμφανείς σε ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να πατήσει ένα κουμπί, σε περίπτωση που ο ίδιος νοιώσει κάποιο σύμπτωμα για να διευκολύνει τον καρδιολόγο στην ανεύρεση του συμβάντος. Με το holter ρυθμού ο καρδιολόγος έχει μια πλήρη εικόνα για τον καρδιακό ρυθμό σε όλες τις συνθήκες ( κατά την εργασία, την άσκηση, την ανάπαυση, τον ύπνο ).

 

Πότε πρέπει να τοποθετείται το holter ρυθμού;

Το holter ρυθμού πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι πάσχετε από αρρυθμίες – καρδιακές παύσεις κι αναφέρετε συμπτωματολογία αισθήματος παλμών, λιποθυμικών επεισοδίων κ.α. Επίσης τοποθετείται σε follow up ασθενούς που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για αρρυθμίες προκειμένου να διαπιστωθεί η επιτυχία αυτής.

 Πώς γίνεται η εξέταση με ένα holter ρυθμού;

Η εξέταση με ένα holter ρυθμού είναι απλή, ακίνδυνη και εντελώς ανώδυνη. Δεν χρειάζεται καμμία προετοιμασία από τη μεριά του ασθενούς και η διαδικασία έχει ως εξής:

Η συσκεύη αποτελείται από το κύριο μέρος που αποθηκεύει την καταγραφή και έχει το μέγεθος ενός κινητού κι από τα καλώδια (5 εως 10, ανάλογα τον τύπο του holter).

Τα καλώδια της συσκευής εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα σε διάφορα σημεία του θώρακα με ειδικά αυτοκόλλητα, αφού καθαριστεί καλά η περιοχή για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής η καταγραφή.

Σε άντρες με τριχοφυία στο θώρακα, είναι απαραίτητο το ξύρισμα στις περιοχές εφαρμογής των καλωδίων. Ο ασθενής φέρει τη συσκευή επί 24ώρου σε μια ειδική θήκη και ακολουθεί το το κανονικό του ημερήσιο πρόγραμμα, χωρίς κάποια αλλαγή. Σκοπός της εξέτασης εξάλλου είναι η καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής ημέρας. Η συσκευή holter ρυθμού είναι μικρή και δεν ενοχλεί τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο ασθενής λαμβάνει κάποιες οδηγίες για αποφυγή υπερβολικής εφίδρωσης και για την προστασία της συσκευής, έτσι ώστε να μην υπάρξει αποκόλληση των ηλεκτροδίων και δημιουργία παρασίτων στην καταγραφή. Από τα καλώδια αυτά γίνεται η λήψη του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από διάφορες θέσεις και έτσι έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή.

Πώς γίνεται η ανάλυση των δεδομένων του holter ρυθμού- πίεσης;

Η συσκευή holter ρυθμού παραμένει στο σώμα του ασθενούς, συνήθως για ένα 24ωρο ενώ υπάρχει η δυνατότητα για καταγραφή μεγαλύτερης διάρκειας (48-72 ώρες, ανάλογα με τη συσκευή). Την επόμενη μέρα από την εφαρμογή του, ο ασθενής επιστρέφει στο ιατρείο το και holter ρυθμού αφαιρείται από τον γιατρό. Η κάρτα του τοποθετείται σε μια ειδική υποδοχή του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ξεκινάει η ανάλυση των δεδομένων.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω ειδικού προγράμματος αναλύει την καταγραφή κι όταν τελειώσει, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη του. Στη συνέχεια ο καρδιολόγος εξετάζει τις καταγραφές όλου του 24ώρου δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό αρρυθμιών, καρδιακών παύσεων και διαταραχών αγωγής του ρυθμού.

Επίσης, τα ευρήματα που αναφέρονται στην αυτόματη ανάλυση από τον υπολογιστή, εξετάζονται από τον καρδιολόγο για το εάν είναι πραγματικά ή λανθασμένα λόγω πιθανών παρασίτων στην καταγραφή. Η ανάλυση των ευρημάτων του holter ρυθμού ολοκληρώνεται με την εκτύπωση των αποτελεσμάτων.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων του holter ρυθμου

Τα αποτελέσματα της καταγραφής πρέπει να δίδονται στον θεράποντα καρδιολόγο, αν δεν είναι ο ίδιος που έκανε την ανάλυση, προκειμένου να συσχετίσει την συμπτωματολογία που αναφέρει ο ασθενής με τα ευρήματα της εξέτασης και να αποφασίσει για την κατάλληλη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή.

Το ιατρείο μας διαθέτει holter ρυθμού 12 απαγωγών, μικρού μεγέθους και μεγάλης διαγνωστικής ικανότητας. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης και κατ’οίκον, κατόπιν ραντεβού.