Η αγγειοπλαστική είναι μια θεραπευτική μέθοδος, κατά την οποία αποκαθίσταται η αιματική ροή σε ένα αποφραγμένο αγγείο. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει έναν ειδικό καθετήρα που στην άκρη του έχει ένα μικρό μπαλόνι με μεταλλικό έλασμα (stent) .

Αυτός ο καθετήρας εισέρχεται  στον αυλό του πάσχοντος αγγείου  διαμέσου προσπέλασης της κερκιδικής αρτηρίας του χεριού ή της μηριαίας αρτηρίας.  Στην αγγειοπλαστική εφαρμόζεται συνήθως τοπική αναισθησία. Με την αγγειοπλαστική ανοίγεται η αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία και αποκαθιστάται η ροή του αίματος του μυοκαρδίου.

 

Πότε είναι απαραίτητη η αγγειοπλαστική;

Η αγγειοπλαστική γίνεται σε ασθενείς  στους οποίους ανευρίσκεται στενωμένο στεφανιαίο αγγείο, κατά τη διάρκεια  διαγνωστικής στεφανιογραφίας.  Η στεφανιογραφία διενεργείται με τακτικό ημερήσιο  ραντεβού (day hospital) σε ασθενείς με ισχυρή υποψία – ένδειξη στεφανιαίας νόσου και θετικό για ισχαιμία απεικονιστικό-διαγνωστικό  έλεγχο (δοκιμασία κόπωσης, Stress Echo, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου).

Σε επείγουσα βάση, η στεφανιογραφία γίνεται σε ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο με έμφραγμα του μυοκαρδίου κι έχει ως σκοπό την άμεση ανάδειξη κι αποκατάσταση της βλάβης με σκοπό την διάσωση της ζωής του ασθενούς.

Πώς γίνεται η αγγειοπλαστική;

Στην αγγειοπλαστική εφαρμόζεται τοπική αναισθησία. Ο γιατρός παρακεντά με ειδική βελόνα τη μηριαία αρτηρία στη βουβωνική χώρα, ή την κερκιδική στον καρπό. Στη συνέχεια με οδηγό σύρμα που περνάει μέσα στην αρτηρία,  τοποθετεί ένα θηκάρι προκειμένου να δημιουργήσει μια οδό εισαγωγής των καθετήρων που χρειάζονται.

Μέσω των καθετήρων αυτών, σκιαγραφείται με ειδικό ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, το στεφανιαίο δίκτυο της καρδιάς και αφού εντοπίζεται η ένοχη βλάβη αποφασίζεται αν είναι δυνατή η διόρθωσή της με stent ή μπαλόνι. Το stent είναι ένα μεταλλικό πλέγμα που μοιάζει με ελατήριο και υπάρχει σε διάφορα μεγέθη.

Τοποθετείται με  έναν ειδικό καθετήρα, στο άκρο του οποίου υπάρχει ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι που περιβάλλεται το stent. Αρχικά φουσκώνεται το μπαλόνι και στη συνέχεια ανοίγει και το stent που εφάπτεται στον αυλό του αγγείου για να υποστηρίζει το τοίχωμα και να το διατηρεί ανοικτό.

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως λιγότερο από 1 ώρα  και είναι ανώδυνη για τον  ασθενή. Το μόνο που μπορεί να αισθανθεί είναι ήπιο τοπικό άλγος στο σημείο παρακέντησης.

 

Τι επιπλοκές έχει η αγγειοπλαστική;

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις έτσι και στην αγγειοπλαστική υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών. Κάποιες από αυτές είναι η αιμορραγία, η δημιουργία αιματώματος – ψευδοανευρύσματος και η τρώση νεύρου στο σημείο παρακέντησης, ο διαχωρισμός της αρτηρίας, η αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό μέσο που χρησιμοποιείται.

Πιο σοβαρές αλλά σπάνιες επιπλοκές είναι η οξεία θρόμβωση του stent με συνέπεια οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια λόγω του σκιαγραφικού σε ασθενείς με ήδη επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία και η καρδιακή ανακοπή.

Η αγγειοπλαστική είναι προτιμότερη από την εγχείρηση;

Ο γιατρός θα αποφασίσει αν η αποφρακτική βλάβη της αρτηρίας είναι κατάλληλη από τεχνικής πλευράς για οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο,  αγγειοπλαστική ή ανοικτή εγχείρηση (by-pass).

Συνήθως σε εντοπισμένες, μονήρεις βλάβες περιφερικά γίνεται αγγειοπλαστική ενώ αν οι αρτηρίες με βλάβη είναι πολλές ή υπάρχει νόσος κεντρικά (στέλεχος) η ασφαλέστερη κι αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι το χειρουργείο. Ακόμα, η αγγειοπλαστική προτιμάται εάν το άτομο πάσχει από πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο της εγχείρησης.

Τι προετοιμασίες απαιτούνται για την αγγειοπλαστική;

Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και πριν την αγγειοπλαστική πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες προετοιμασίες. Αρχικά, γίνονται κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις,  όπως εξέταση της πηκτικότητας του αίματος και της νεφρικής λειτουργίας.

Εάν σας είχαν χορηγηθεί αντιπηκτικά φάρμακα, πρέπει για κάποιες μέρες πριν την αγγειοπλαστική να γίνει διακοπή της λήψης τους. Πριν την επέμβαση θα πρέπει ο ασθενής να μην έχει φάει για 6 ώρες. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στο σκιαγραφικό, μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά κάποιο φάρμακο για τη μείωση του κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Μετά την αγγειοπλαστική , αν η εξέταση έχει γίνει από τη μηριαία αρτηρία. πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μη σηκωθείτε απευθείας από το κρεβάτι, για να μην προκαλέσετε στο σημείο της παρακέντησης αιμορραγία.

Συνήθως χρειάζονται περίπου 8 ώρες ακινησίας ενώ πάνω από το σημείο της παρακέντησης τοποθετείται ένα μικρό βάρος. Όταν η εξέταση γίνεται από την κερκιδική αρτηρία του χεριού, μπορείτε να σηκωθείτε με προσοχή.

Όσοι παίρνατε κάποια φάρμακα που χρειάστηκε να τα διακόψετε πριν την επέμβαση, θα μπορέσετε να τα ξεκινήσετε πάλι κατόπιν οδηγίας του θεράποντος ιατρού. Το ίδιο βράδυ θα μπορέσετε επίσης να φάτε ελαφρά και να πιείτε άφθονο νερό προκειμένου να αποβληθεί ευκολότερα από τους νεφρούς το σκιαγραφικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε. Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

Για λίγες ημέρες καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες δραστηριότητες, όπως τα βάρη, το γρήγορο βάδισμα, το ανέβασμα της σκάλας, η οδήγηση κ.α. Αντιθέτως, οι μικρές βόλτες επιτρέπονται, έτσι ώστε να έχει ο ασθενής μια ομαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές του, με διαστήματα όμως ανάπαυσης μεταξύ τους.  Αν η αγγειοπλαστική γίνει από τη μηριαία αρτηρία, ενδέχεται στη  βουβωνική να υπάρχει μια μελανιά, η οποία όμως θα υποχωρήσει μέσα σε δέκα περίπου ημέρες.

Μετά την αγγειοπλαστική θα σας δοθούν από το γιατρό κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, όπως η διακοπή του καπνίσματος, τροποποίηση διατροφικών συνηθειών ώστε να κρατάτε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη, να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου σας εάν είστε διαβητικός.

Αν μετά την αγγειοπλαστική αισθανθείτε κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσπνοια, αίσθημα παλμών, θωρακική δυσφορία,  πόνος – αιμορραγία στο σημείο παρακέντησης.