Τα τσιμπήματα στην καρδιά είναι, μαζί με το κάψιμο, το αίσθημα βάρους και το σφίξιμο, ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που οδηγούν ένα άτομο στο γιατρό. Κάποιες φορές αυτή η ενόχληση μπορεί να αντανακλάται και σε άλλα σημεία του θώρακα.
Ακόμα, τα τσιμπήματα στην καρδιά μπορεί να συνοδεύονται από βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, εφίδρωση και πυρετό. Δυστυχώς όμως , αρκετά άτομα αγνοούν αυτά τα συμπτώματα, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από άλλες ενοχλήσεις, και δεν επισκέπτονται το γιατρό, σκεπτόμενα ότι τα τσιμπήματα στην καρδιά και οι ενοχλήσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στην κούραση ή το άγχος.
Ποιες οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα στην καρδιά;
Οι λόγοι που μπορεί ένα άτομο να νοιώσει τσιμπήματα στην καρδιά είναι διάφοροι. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Οι ψυχολογικοί λόγοι, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η στενοχώρια
- Οι καθημερινές καταστάσεις, όπως η κούραση, η αϋπνία
- Οι ορμονικές διαταραχές, όπως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
- Τα νοσήματα του πνεύμονα και των αγγείων του πνεύμονα, όπως η πλευρίτιδα, η πνευμονική εμβολή και η πνευμονική υπέρταση.
- Τα μυοσκελετικά σύνδρομα και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως το αυχενικό σύνδρομο
- Οι παθήσεις του στομάχου και του οισοφάγου, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο σπασμός του οισοφάγου
- Οι διάφορες φλεγμονές στο σημέιο του θώρακα, όπως ο έρπης ζωστήρας
- Τα νοσήματα της αορτής
- Οι διάφορες καρδιακές παθήσεις
Συγκεκριμένα εδώ, μας αφορούν οι διάφορες καρδιακές παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με τσιμπήματα στην καρδιά. Οι πιο συχνές καρδιακές παθήσεις που εκδηλώνονται με τσιμπήματα στην καρδιά είναι η στηθάγχη και το έμφραγμα.
Πολύ συχνά συμπτώματα του εμφράγματος και της ισχαιμίας είναι επίσης και ο πόνος στο στήθος, το αίσθημα βάρους, καύσους και πίεσης της περιοχής.
Τσιμπήματα στην καρδιά σε ευπαθείς ομάδες :
Ασθενείς που έχουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο. Συνεπώς πρέπει να είναι υποψιασμένοι σε σχετική συμπτωματολογία και να μην εφυσηχάζουν. Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου είναι :
- Φύλο: Οι άντρες έχουν αυξημένες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου.
- Ηλικία: Άτομα άνω των 40 ετών, κυρίως άνδρες, είναι πιο ευπαθείς σε καρδιακά νοσήματα
- Κάπνισμα: Αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα
- Θετικό οικογενειακό ιστορικό: Εάν υπάρχει βεβαρυμένο ιστορικό στην οικογένεια για στεφανιαία νόσο σε πρώιμη ηλικία (άνδρες <50ετών, γυναίκες <60ετών)
- Παχυσαρκία
- υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης και αρτηριακή υπέρταση.
- Έντονο άγχος και έλλειψη άσκησης
Τι κάνουμε σε περίπτωση που νοιώσουμε τσιμπήματα στην καρδιά και ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα;
Αρχικά, αν νοιώσουμε κάποια τσιμπήματα στην καρδιά, καλό είναι να μείνουμε ακίνητοι και να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε. Η λήψη ασπιρίνης βοηθάει, μόνο σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός περιορισμός και το σύμπτωμα οφείλεται στην καρδιά.
Συμβουλευόμαστε τον καρδιολόγο μας και εάν κριθεί απαραίτητο μεταφερόμαστε στο νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση.
Συμβουλές για μια υγιή καρδιά
Η άσκηση και η σωστή διατροφή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Άσκηση
Ανάλογα με την ηλικία κάθε ατόμου, υπάρχει και η κατάλληλη άσκηση. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία είναι ιδανικές ασκήσεις, καθώς και όλες οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν αερόβια κίνηση. Η αερόβια άσκηση κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά και την κρατά σε εγρήγορση. Η οκνηρία αντιθέτως οδηγεί σε μια αδύναμη καρδιά επιρρεπή σε διάφορα καρδιακά προβλήματα.
Σωστή διατροφή
Η σωστή διατροφή, μαζί με την άσκηση, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς, αλλά και για τη συνολική υγεία του ατόμου. Συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή στο θέμα της διατροφής. Αναλυτικότερα:
- Το ελαιόλαδο: Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι η φυσική ασπίδα για τη φυσιολογική χοληστερόλη και τα αγγεία
- Πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια περιέχουν μια ουσία, την πηκτίνη, η οποία μειώνει τη χοληστερίνη, βοηθά στην καλή αρτηριακή πίεση και στην υγεία των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα
- Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί, κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικα και άλλα στοιχεία, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και στην προστασία από διάφορες φλεγμονές της καρδιάς και το διαβήτη
- Ο σολομός και ο τόνος: Ο σολομός και ο τόνος είναι πλούσια σε ω3 ψάρια και ωφελούν στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και στις αρρυθμίες
- Το κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί προστατεύει τα αρτηριακά τοιχώματα και την καλή χοληστερόλη εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει
- Τα τρόφιμα με στερόλες: Τα τρόφιμα με στερόλες εμποδίζουν την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης και μάλιστα μπορούν να τη μειώσουν έως και 10%.
Η υγιής καρδιά
Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία αποδεικνύουν την υγεία της καρδιάς και καλό είναι να προσπαθούμε να τα διατηρούμε. Αυτά είναι τα παρακάτω:
- Η «μεγάλη» πίεση να είναι μέχρι 13,5 και η «μικρή» μέχρι 8,5
- Τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας να είναι κάτω από 100mg/dl
- Τα τριγλυκερίδια κάτω από 130 mg/dl
- Η ολική χοληστερίνη κάτω από 200mg Και η «κακή» χοληστερίνη (LDL) κάτω από 115 mg
- Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους
- Η σωματική άσκηση
- Η αποφυγή του καπνίσματος
Συνοψίζοντας
Τα τσιμπήματα στην καρδιά μπορεί πολλές φορές να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι από τον οργανισμό μας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μας. Η πρώτη μας κίνηση είναι να ηρεμήσουμε και να ξαπλώσουμε. Αφού παρατηρήσουμε τη διάρκεια που έχουν αυτά τα τσιμπήματα στην καρδιά και τη συχνότητά τους, πράττουμε αναλόγως.
Αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, τότε πολύ πιθανό τα τσιμπήματα στην καρδιά να προήλθαν από κούραση, άγχος ή και από αϋπνία. Αν όμως η συχνότητα και η διάρκεια είναι συχνές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό, γιατί οι πιθανότητες να είναι από άγχος, κούραση ή άλλο παράγοντα είναι μικρές και η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην καρδιά.
Σημαντικό ρόλο, ώστε να καταλάβουμε πού οφείλονται αυτά τα τσιμπήματα στην καρδιά, παίζουν η ηλικία, το φύλο, η γενική υγεία του ατόμου και παράγοντες όπως το κάπνισμα, η διατροφή, το ιατρικό ιστορικό του κ.α. Όσο μικρότερο είναι το άτομο με καλή φυσική κατάσταση, χωρίς κανένα ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και δεν καπνίζει, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες τα τσιμπήματα στην καρδιά να προκαλούνται από κάποια πάθησή της.
Τέλος, η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντικές, καθώς προφυλάσσουν και θωρακίζουν την καρδιά από ενδεχόμενες παθήσεις.