Αρθρογραφία

Έμφραγμα

Το έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή, προκαλείται από θρόμβο ή αθηρωματική πλάκα που διακόπτει την ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά. Η αιφνίδια αυτή διακοπή της ροής του αίματος στο μυ της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει βλάβες ή νέκρωση σε ένα μέρος της ή ακόμα και να αποβεί μοιραία για το άτομο.

Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση .Παρότι τα αίτια του προκαλούν το έμφραγμα είναι συγκεκριμένα, τα συμπτώματά του διαφέρουν σε κάθε άτομο.

Τι συμπτώματα προκαλεί το έμφραγμα;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το έμφραγμα είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο, αλλά συνήθως τα περισσότερα άτομα νοιώθουν ένα έντονο αίσθημα πίεσης στο στήθος, το οποίο συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση. Ο πόνος αυτός αντανακλά συνήθως στον αριστερό ώμο και το χέρι, την πλάτη, ακόμα και τη γνάθο και τα δόντια. Ακόμα, πριν το έμφραγμα μπορεί να εκδηλωθούν κρίσεις στηθάγχης ή μπορεί να συμβεί χωρίς καμία προειδοποίηση. Σε περίπτωση στηθάγχης, ο πόνος είναι συνεχόμενος ή έρχεται και φεύγει. Αναλυτικότερα τα συμπτώματα που προκαλεί το έμφραγμα είναι τα εξής:

  1. Δυσχέρεια στην αναπνοή-Δύσπνοια: Η δύσπνοια κατά τη σωματική άσκηση αλλά και σε κατάσταση ηρεμίας, μπορεί να είναι σύμπτωμα επερχόμενου εμφράγματος.
  2. Έντονη κόπωση: Αίσθημα έντονης κούρασης κατά την άσκηση ή ακόμα και σε απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας.
  3. Πόνοι στο στήθος: Πρόκειται για το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα του εμφράγματος, παρότι δεν εμφανίζεται σε όλα τα άτομα. Η αίσθηση περιγράφεται σαν μια έντονη άσκηση πίεσης στην περιοχή του στήθους.
  4. Ναυτία, εμετοί, εφίδρωση: Εάν αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς το άτομο να έχει κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα, τότε μπορεί να είναι σημάδι κάποιου καρδιακού προβλήματος και θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.
  5. Πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος: Κάποιες ενοχλήσεις μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο πόνος στο αριστερό χέρι. Άλλα σημεία είναι η άνω κοιλιακή χώρα, η πλάτη, ώμος, ο λαιμός, το σαγόνι και τα δόντια.
  6. Αρρυθμίες: Ακανόνιστος χτύπος της καρδιάς που συμβαίνει για πρώτη φορά, μπορεί θεωρηθεί ως σύμπτωμα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εμφράγματος;

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εμφράγματος είναι δύο ειδών: αυτοί οι παράγοντες που δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και εκείνοι που με την κατάλληλη αγωγή ή με την αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι παράγοντες που δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο είναι οι παρακάτω:

  1. Η ηλικία: Όσο μεγαλώνει το άτομο, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα.
  2. Το κληρονομικό ιστορικό: Σε περίπτωση στεφανιαίας νόσου, οι πιθανότητες αυξάνουν.
  3. Το φύλο: Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τις γυναίκες.


Οι παράγοντες που μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο είναι οι εξής:

  1. Το κάπνισμα: Το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία του ατόμου.Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος.
  2. Η έλλειψη σωματικής άσκησης: Η σωματική άσκηση βοηθά στην καλύτερη γενική υγεία του ατόμου.
  3. Άγχος, πίεση, έντονη ψυχολογική πίεση: Οι καταστάσεις αυτές λειτουργούν επιβαρυντικά στη γενικότερη υγεία του ατόμου, ακόμα και στην εμφάνιση εμφράγματος (ρήξη αθηρωματικής πλάκας).
  4. Η ανθυγιεινή διατροφή: Τροφές πλούσιες σε λίπη και φτωχές σε λαχανικά, φρούτα και η έλλειψη νερού λειτουργούν αρνητικά.
  5. Το υπερβολικό βάρος: Το υπερβολικό βάρος σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος.
  6. Ο διαβήτης: Τα διαβητικά άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφράγματος από άλλα άτομα.
  7. Η υπέρταση: Η υπέρταση θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες για καρδιαγγειακά επεισόδια.
  8. Η υψηλή χοληστερόλη: Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου δημιουργίας αθηρωματικών πλακών , με αποτέλεσμα την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Πώς διαγιγνώσκεται το έμφραγμα;

Βασικό ρόλο στη διάγνωση του εμφράγματος παίζουν τόσο η κλινική συμπτωματολογία όσο και οι διάφορες  απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα και τα καρδιακά ένζυμα.

 

Τι θεραπείες υπάρχουν για το έμφραγμα;

Η θεραπεία για το έμφραγμα είναι η επείγουσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική της αποφραγμένης αρτηρίας. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό (απομακρυσμένες περιοχές από νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο) γίνεται θρομβόλυση με ενδοφλέβια χορήγηση θρομβολυτικών.

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) πργματοποιείται σπάνια την ώρα που συμβαίνει το έμφραγμα εφ’όσον αποτύχει ή δεν είναι δυνατή τεχνικά η αγγειοπλαστική της αποφραγμένης αρτηρίας.